2024 Puťák a tábor Chobot III

Puťák 2024

Budíky první letošní prázdninový den, 29. června, dopřály svišťům poměrně dlouhý spánek. Jakto? Inu, kapitanát štědře rozhodl, že se pojede vlakem až v 10 namísto 8! Co ale pro některé sviště až tak přínosné nebylo? Místo srazu. Dva maníci si totiž spletli nádraží Hlavní a Smíchovské.

S dobrou dávkou adrenalinu a 33 (!!) člennou posádkou byl oddíl perfektně připraven na tlačenici k vlaku. Po chvíli hledání, smlouvání a prokazování se platnými místenkami už naštěstí všichni seděli v několika zarezervovaných kupé – dokonce hned vedle o poznání menší malosviští výpravy, která ovšem vystoupila již v Berouně. Oddíl Velkých svišťů pokračoval dál – s jedním přestupem až do Železné Rudy, kde začalo letošní putování…

V prvních dnech nás provázelo velké horko a strmé šumavské kopce, díky kterým kapitanát poznal, jak silné a šikovné to má sviště – svižně a hlavně vytrvale šlapali i ti nejmenší. Šumava se rozloučila vydatnou bouřkou, a tak ve dnech cesty podhůřím panovaly o poznání příjemnější teploty.

Dále kroky maníků a děben směřovaly ku Zbyslavi – vesničce, v jejímž okolí stál tábor, jež bylo v plánu přepadnout… Přepad však z různých více i méně ovlivnitelných důvodů nedopadl podle představ. O tom si raději nechte osobně vyprávět od někoho, kdo u toho byl.

Na puťák

Pak už nezbylo, než sebrat všechny síly, užít a ujít poslední kilometry a nakonec se svézt vláčkem do staré známé Blatné. Kapitáni neopomněli zpestřit puťák nějakou tou novotou: sviště nechali vymyslet co nejchytlavější taneček na oblíbený popěvěk „mňau ňa ňauu, …“, následně jejich tanec a zpěv natočili a nakonec nahráli na oddílové sociální sítě. Co že to a proč že to?

 

 

Tábor CP.TV 2024

Následující program se tradici příliš nevymykal – únos odrostlých malých svišťů, pohodový den v táboře, společné celosviští řezničiny, koupačka v lomu a předělový táborák, kde mimo mnohých vydařených scének proběhlo i předání pomyslného malosvištího žezla Háně. Pak však události nabraly rychlého spádu…

Sviští taneček obletěl internet a všimla si toho i média – v noci proto svišti museli čekat četným útokům dotěrných novinářů a paparazzi, které jim nedaly spát. Také si svišťů jako nadějných influencerů a herců všimla televizní stanice CP.TV, společnost na pokraji krachu, které levná pracovní síla (za stravu a přislíbenou malou odměnu) přišla velmi vhod. Svišti se tak mohli seznámit s celým štábem a prožít s ním po dva táborové týdny při natáčení televizních pořadů a shows mnohé slasti i strasti – spor mezi kameramanem a režisérem, protekci režisérova syna, milostnou pletku producenta s produkční a další.

Vše vyeskalovalo ve velké drama – někdo ze štábu lstí ukradl peníze na výplaty! Vyšetřování se ujala detektivka v přestrojení, která, následována svišti, nakonec pachatele dopadla. Došlo i na přestřelku a kameraman Roman, nečekaný záporák, byl i s výplatami v kufříku po poslední šifře pokladu nalezen mrtev ve strouze vedoucí pod táborovou loukou… A tak i letos nakonec vše dobře dopadlo.

Poslední den tábora se nesl v radostném olympijském duchu.  Hosté a rodiče se začali sjíždět k táboráku, všichni v dobré náladě. Jen kapitanát se zdál být poněkud napjatý – věděl totiž, co přijde po Černé vlajce. Kapitanátní apoptóza x). Oddíl jsme jako dosluhující kapitanát předali mladším a silnějším. A vězte, že je předán do dobrých rukou!

Dodo

Starý kapitanát:

Starý kapitanátx) Apoptóza (z řec. apoptosis – padání), neboli programovaná buněčná smrt je mechanismus sloužící k eliminaci nepotřebných či poškozených buněk, programovaná buněčná smrt za účelem zachování zdraví celého organismu; zánik buněk, který je odlišný od jejich nekrózy a není provázen zánětlivou reakcí. Často jako synonymum pro programovou smrt buněk („sebevraždu“).

 

Nový kapitanát přidává pár slov …

Ahoj dedousku,

Zdravím z autobusu cestou z Rujány do Prahy. Napsal jsem zprávu, kterou za nás jako nový kapitanát můžeš dát na oddílové stránky:

Tak je to opět tady. Oddíl byl zase předán, a já a moje generace (dříve svišťů, teď již kapitánů) jej rádi přebíráme do svých rukou. Budeme se o něj snažit pečovat tak hezky, jako generace před námi a doufat, že s trochou štěstí bude za pár let podobnou zprávu psát někdo další.

Hubert

Nový kapitanát